Vpliv ChatGPT in AI na PPC

Anita, Epic Agency
August 3, 2023

Nekoč znanstvena fantastika z vsakim dnem bolj postaja naša realnost. Danes v obliki priročnega orodja, tudi v marketinških vodah, kjer je zasijala nova zvezda – ChatGPT. Dejstvo je, da umetna inteligenca že danes močno vpliva na digitalni marketing. V prihodnosti ga bo nadgradila, če jo bomo le uporabljali pravilno in v uravnoteženi meri.

In kako bo ChatGPT vplival na PPC (pay-per-click)? Dobro vprašanje, vredno poglobljenega razmisleka

1. Vse več bo konkurence, posledično bodo stroški za vse višji.

Digitalno oglaševanje je močno zasičeno področje, na katerem je konkurence vse več. Zaradi potenciala umetne inteligence bo oglaševalcem uspevalo dosegati boljše rezultate in ustvariti več prihodkov iz svojih kampanj. Kaj sledi? Cena zakupa ključnih besed se bo dvignila, kar je slaba novica za manjše oglaševalce.

Večji oglaševalci bodo v prednosti, saj imajo zadostno število človeških in finančnih resursov za vlaganje v strojno učenje in preizkušanje drugih naprednih tehnologij. Kot je veljalo do danes, velja tudi za vnaprej – nikoli več ne bo nič ceneje, temveč se bo le dražilo. V primeru iskalnega marketinga in s prodorom umetne inteligence bo to obveljalo na kubik.

Poleg tega je Google nedavno napovedal splavitev iskanja z umetno inteligenco, Google Search Generative Experience (SGE), ki vključuje AI v rezultate iskanja na strani z rezultati iskanja (SERP). To bo organske rezultate potisnilo navzdol in predvidoma negativno vplivalo na promet iz neplačanih iskanj. S tem se bo večala konkurenca za prikazovanje oglasov v Google Ads nad rezultati SGE.

2. Izboljšanje ciljanja

ChatGPT in umetna inteligenca v splošnem imata sposobnost analize velikih količin podatkov in generiranja vpogledov v obnašanje ciljne publike. V določeni meri lahko to sposobnost že izkoriščamo znotraj Google Ads. Če so ključne besede in oglaševalski teksti usklajeni, se lahko Google sčasoma nauči, kako doseči več želenih ciljev, kot so konverzije, kliki, povpraševanja in podobno.

Vzorce in trende obnašanja uporabnikov na spletnih straneh in drugih digitalnih kanalih lahko orodja umetne inteligence analizirajo prek besedilnih, CSV ali JSON datotek. ChatGPT oglaševalcem pomaga pri raziskovanju ključnih besed, denimo pri pripravi seznamov in struktur za skupine, ki jih želite ciljati.

S temi podatki ChatGPT pomaga pri razvijanju bolj učinkovite strategije ciljanja. Denimo pomaga pri prepoznavi ključnih besed in fraz, ki jih najverjetneje išče njihova ciljna publika. Informacije pa lahko oglaševalci uporabijo tudi pri kreaciji oglasov, da so ti bolj relevantni in privlačni.

3. Nadgrajevanje oglaševalskih besedil

Ena od najbolj očitnih prednosti ChatGPT-ja je v njegovi sposobnosti obdelave jezika, ki se bere naravno. Če orodju zagotovite dovolj dober brief, lahko dostavi prepričljive in ustvarjalne predloge. Z njimi boste lažje, hitreje in učinkoviteje dosegli svojo ciljno publiko.

Tudi najbolj izkušeni tekstopisci včasih naletijo na kreativno blokado. Spet drugič potrebujejo bolj jedrnat nagovor ali zgolj prevetritev ali preverbo besedila. ChatGPT je izvrstno orodje za vse našteto.

4. Učinkovitejše oglaševalske akcije

Z izboljšavami ciljanja in oglasov lahko ChatGPT in druga orodja AI pomagajo ustvariti na splošno učinkovitejše oglaševalske akcije. ChatGPT lahko na primer analizira vedenje in nastavitve uporabnikov, med drugim zgodovino iskanja in dejavnost družbenih medijev. Poleg tega lahko pomaga oglaševalcem optimizirati njihove oglaševalske akcije na podlagi povratnih informacij uporabnikov. Z analizo vedenja in preferenc uporabnikov lahko torej umetna inteligenca zagotovi vpogled v to, katere vrste oglasov so najučinkovitejše in katere manj uspešne.

Ob nenehnem razvijanju in izboljševanju ChatGPT-ja in AI lahko torej pričakujemo nenehne inovacije v industriji PPC, kot so novi formati oglasov, tehnike ciljanja in orodja za merjenje. Hitrost, s katero bomo videli te spremembe, je še v zraku. A kot že opaženo, umetna inteligenca napreduje z alarmno hitrostjo. Pa vi, jo že koristite za svoj posel?

Anita, Epic Agency