IGTV se poslavlja, pozdravimo Instagram Video!

Anita, Epic Agency
October 8, 2021

Instagram video objave se združujejo v enoten format in mahajo v slovo IGTV.

Vodja Instagrama Adam Mosseri je pred nekaj tedni oznanil prihajajočo spremembo, zdaj pa jo je Instagram še uradno objavil z združitvijo IGTV v splošnejši format “Instagram Video”, kar pomeni konec ločene blagovne znamke IGTV.

Kot pojasnjuje Instagram:

»Od danes združujemo IGTV in video posnetke v enem formatu – Instagram Video. Prav tako uvajamo nov zavihek Video na vašem profilu, kjer bo zaživela nova kombinirana oblika videa in kjer bodo ljudje lažje odkrivali nove video vsebine. “

Kot lahko vidite tukaj, bo nov zavihek, označen z ikono gumb za predvajanje, zdaj prikazal vse naložene videoposnetke na enem mestu. Združitev IGTV in splošnega videoposnetka na Instagramu bo zagotovila tudi nove funkcije predvajanja, pri čemer bodo lahko uporabniki kjer koli na videoposnetku preklopili na celozaslonski način ali se še naprej pomikali za odkrivanje nove video vsebine ustvarjalcev, ki jih zanima.

Poleg tega Instagram dodaja tudi nova orodja za obrezovanje in filtre za vse naložene video posnetke ter označevanje lokacije v videoposnetkih (kar prej ni bilo na voljo v IGTV).

Dejanski postopek objavljanja video posnetkov bo enak, spreminjajo se pa feed predogledi. Zdaj so dolgi 60 sekund, razen če je videoposnetek namenjen oglaševanju – v tem primeru bo predogled še vedno trajal 15 sekund.

To pomeni, da si bodo uporabniki lahko ogledali več vaše vsebine, brez klika, kar lahko poveča njihovo zanimanje, vplivalo pa bo tudi na tiste, ki želijo s predogledi v okviru videoposnetka povečati vpletenost uporabnikov (engagement).

Za tiste, ki želijo kar najbolje izkoristiti svojo video vsebino na Instagramu, je na voljo tudi nekaj posodobitev metrik, pri čemer so vpogledi v video in slikovne objave združeni, tako za podjetja kot za posameznike.

Ta posodobitev je minus zlasti za tiste, ki želijo optimizirati svoje vsebinske elemente posebej, vendar lahko omogoči tudi širši pogled na splošno statistiko, v nasprotju s prej ločenimi podatki za IGTV.

In nazadnje, Instagram spreminja tudi ime svojih videooglasov.

S pojavom Instagram Videa se oglasi IGTV zdaj imenujejo Instagram In-Stream video ads. Ustvarjalci lahko torej še vedno služijo z daljšo vsebino, blagovne znamke pa dosežejo ciljno skupino z daljšimi videii. Za podjetja, ki želijo povečati doseg svoje video vsebine, videoposnetki ne smejo biti daljši od 60 sekund.

Vodja Instagrama Adam Mosseri si s to posodobitvijo prizadeva predvsem za poenostavitev aplikacije, ki je postajala vse bolj zapletena z dodajanjem IGTV, Reels, Stories in drugimi različnimi elementi. Instagram je bil nekoč osnovna aplikacija za izmenjavo slik, vzporedno z rastjo pa pridobil ogromno različnih elementov, ki bi lahko uporabnike odgnali. Gre za pomembne spremembe procesa za ustvarjalce vsebin, ki bodo morali v mnogih pogledih spremeniti pristope. Na reelse posodobitev ne vpliva.

Podobno poenostavitev smo lahko opazili tudi pri Facebook Messengerju, ki je nedavno umaknil nekaj dodatkov, za čim bolj enostavno uporabo aplikacije in manj motenj. Zdi se, da je to del Facebookove DNK – izdelati vsako aplikacijo z vsemi možnimi dodatki funkcij in jih sčasoma, ko ti zasičijo aplikacijo, odstraniti.

Vprašanje je torej, ali je Facebook predolgo čakal, da bi poenostavil platformo, ali je nenehno napihovanje že preusmerilo nekatere uporabnike drugam, recimo na TikTok. To bomo ugotovili, ko bo nova poenostavljena oblika videa na voljo vsem uporabnikom. V Sloveniji še nanjo namreč čakamo (kot na reelse).

Anita, Epic Agency